Left out..

Keanehan saya kumat lagi. Kebanyakan orang lain, kalo ditanya barang yang paling nggak bisa ketinggalan adalah handphone, kan? Bingung kan kalian kalo handphone nggak ada? Tadinya saya pikir, saya juga ngerasa sama kayak gitu.

Tapi Sabtu kemaren itu, ceritanya handphone saya jatuh & ada rusak di touch screennya gitu dah. Otomatis sekarang saya jadi phone-less kan. Anehnya, entah kenapa saya nggak ngerasa sedih sama sekali tuh. Sempet sebel iya. Tapi bahkan waktu nulis self assessment di hari itu, saya sama sekali nggak inget kejadian HP saya jatuh tadi.

Akhirnya saya mutusin buat jadiin eksperimen aja sekalian. Seberapa lama sih, saya bisa hidup tanpa alat komunikasi satu itu. Well, let’s see..

In the other side, minggu lalu saya juga baru keilangan motor (well, doesn’t mean that it was stolen whatsoever yah). Tepatnya, karena motor yang biasa saya pake itu aslinya punya adek, jadi sekarang dibalikin ke yang punya. Awalnya sih saya rela-rela aja, tapi nggak lama setelah itu sedih juga.

Saya biasa kasih nama ke barang-barang yang paling saya sayang. Termasuk (walaupun itu bukan kepunyaan saya) itu motor juga, saya kasih nama Jenny. Saya tipe orang yang nggak suka ribet minta ditemenin kalo mau pergi, so Jenny was like my best friend who accompany me everywhere.

Sejak ada Jenny juga saya mulai berani ngikut beberapa kegiatan yang banyak ngasih pengalaman baru buat saya. Bareng Jenny pula saya ngalamin pengalaman “near of death” yang bikin saya sadar akan beberapa hal. It was also brought me to discover many new places. Rasanya saya lebih sedih kehilangan Jenny daripada kehilangan handphone.

Tapi nggak papa, mungkin sekarang waktunya Jenny ngasih pengalaman-pengalaman itu ke adek saya. But seriously Jenny, I’m gonna miss you soooo </3

Cheers, May!

Nggak berasa, Mei udah mau kelar aja. Hi May, we’ve made it finally. Saya teamed up pretty good sama bulan Mei tahun ini. Kita berhasil melewati some non-stop events that keep me busy from months before. I have also learned so much things on May, so let me list down some of them here.

Learn to be a braver person

ICH_9008

Credit : Committee documentation

Tanggal 4 Mei kemaren, temen-temen saya di Doscom baru aja ngadain kegiatan Release Party. We just launched the latest Tea Linux with a new code name, called Jasmine Tea. I don’t want to sound too geeky so let’s just skip the babble about the event.

What I learned of this event is that I have to be brave (Sara Bareilles’s song, Brave playing). I used to be a very shy person so talking in front of public is a BIG NO NO for me. Dan di event ini, ketua acaranya nyuruh saya jadi MC di acara itu. I was like, “What? me as an MC? Are you kidding?”. But the moment later, I was think that it was the perfect opportunity for me to overcome my fears. So I was like “Okay self, you have to accept this challenge. Just believe that you can do it!”.

When other people ask you to do something, it means that they trust you to do it.

They believe that you can do that job. So what to worry about? Although indeed, I was very nervous at the beginning. But I decide to make friend with that feeling, and yeah I’ve finally made it.

To be a Mozillian is to be a good people

Credit : Peppeishaam's flickr

Credit : Peppeishaam’s flickr

At the very beginning I knew about Mozilla community, I knew that this is one-hell-of-community of million good people. I mean, we’re community based, and doing things things up for the sake of keeping the web as an open resource. And we’re becoming one community because of the mission. We’re not a group of goal-driven people to spreading promises of our services, but we try to provide choices for our users.

Right after the Tea Linux Release Party, me with some Mozillian fellas were organized a Semarang Mozillian Meetup (usually called as MozKopDarSMG) on 5 May. We talked a lot about what kind of web that you want? Is it the web where you can learn much things, or web that provides opportunities for anybody, or the web where you are the owner of your own data (privacy), and many else. We were also organized a mini seminar called Mozilla Creative Class on the next day (6 Mei 2014) and shared about Mozilla Webmaker and Firefox Student Ambassador program.

What I love the most of being a Mozillian is the openness. I feel like I’ve already working on an international company where I could read the CEO’s letter, receive an open call meeting, and many thing else that make feel like belong to the team. Yeah, being a Mozillian is about being a good people, indeed.

• Salute to those super hero movie, being a ranger is not an easy job. Seriously.

Credit : Fadhlillahh’s ig

The one freshly finished event of mine is must be Future Leader Summit. The dream that we’ve prepared from more than a half year ago. I learn so much things from this event so I probably will write this on the separate post (I’m not promising, though. :3).

But one of much things I’ve learned from here is

to transmit mindset to anybody else in a team is not an easy job, really.

Mindset is about habit. So trying to transmit our mindset, is the same as asking other people to start a new habit. It takes time, really. Even years.

And something else that I just realized from this event is that we couldn’t make it alone. Even if we’re the expert of that job. Uhm, I mean… I was a very perfectionist crafter. And in this event my division is the one that responsible for any event gifts (we called it as FLS kit). I usually craft anything by myself because I hate other people mistakes (what I mean here is, I could blame myself freely if that was my mistake, but I don’t like myself blaming other people if they’re making any mistakes). But with hundreds (even thousands) piece of papers that I should handle, now I can’t prevent myself to not accepting other people help. So yeah, I should low down my ego to accept their mistakes. And it probably not as perfect as I want it to be. But that was our winning. Not just my winning.

 

So now that some of my recent focus was accomplished, it’s time for me to moving on to the next focus. The feeling of crossing something of my recent focus list this time is kinda usual. The euphoria is not as cheering as it should be. I’m not really sure why, but maybe it’s because I haven’t settle down on my next goal so I was a little bit anxious.

Kumpul Mozillians di #MozKopdarSMG

Senin, 5 Mei 2014 kemarin, saya dan beberapa fellow Mozillian Semarang baru saja mengadakan Mozilla Kopi Darat atau yang lebih sering kita sebut sebagai #MozKopdarSMG. Bertempat di Angkringan Blendoek daerah kota lama Semarang, acara ini berlangsung dengan sangat seru!

14140207283_8cd7eccfbb_b

13933463337_448dfa7519_b

 

13933511328_6508348747_bMozilla Representative sekaligus Reps Advisor dari Jakarta, Artanto Ishaam membahas tentang campaign terbaru Mozilla yaitu The Web We Want (#WebWeWant). Satu persatu peserta di #MozKopdarSMG diberi kesempatan untuk mengemukakan pendapatnya tentang web seperti apa yang mereka inginkan. Fakta uniknya, pengguna internet di Indonesia rata-rata justru memilih accessibility dan learning dimana di negara lain, privacy justru yang lebih diutamakan oleh mereka.

14116835781_117126841d_b

14116822561_b76c23e9b3_b

13933492000_3816247e64_b

14096950906_bd0414c307_bDi #MozKopdar kali ini kami juga membahas sedikit tentang Firefox OS. Di acara ini saya juga berkesempatan untuk bertemu Mozillians yang semula bermukim di Bandung, Burhanudin Yusuf atau kerap disapa @UcupSaklek. Beberapa rekan Firefox Student Ambassador dari Semarang juga datang meramaikan acara ini diantaranya Reza Faiz, Suryo Adikusumo, Dharma Saputro, Umriya Afrini dan beberapa lainnya. Dan seperti biasa, acara ditutup dengan foto bersama.

14117064012_6abb268b6e_b

 

14140181503_76a66e1565_b

Sumber foto : Flickr

How far I should push myself?

Pertanyaan ini muncul beberapa minggu lalu saat saya merasa sangat lelah dengan kegiatan sehari-hari. Yang katanya menyandang status mahasiswa, tapi tiap begadang bukannya mengerjakan tugas kuliah atau mengulang materi perkuliahan namun berkutat dengan kegiatan lain. Bahkan urusan pribadi seperti bertemu keluarga pun sekarang terasa seperti hiburan tersendiri karena jarang saya lakukan. Titik jenuh lalu muncul yang kemudian menimbulkan pertanyaan tadi. The question that I can’t discuss with another people (in which all they can do is just giving suggestions, and the choice is still up to me), so it stuck on my head for this couple weeks.

The thing is, semakin lama saya meragukan langkah saya dengan pertanyaan tersebut, yang ada di kepala hanyalah “keep pushing, keep pushing” kind of whisper. Memang terasa melelahkan, tapi saya menikmati setiap pengalaman baru yang saya dapatkan. Kegiatan-kegiatan tersebut rasanya seperti serial televisi. Tayang setiap minggu dan bahkan setelah tamat pun diganti dengan serial yang lain. Yang lalu menarik perhatian saya untuk terus menontonnya, lagi dan lagi.

Selanjutnya saya berfikir, tidak ada salahnya dengan menonton serial. Namun jika saya melakukannya terus menerus tanpa kontrol, itu baru salah. Maka dari itu, all I have to do is memberikan porsi yang tepat untuk serial yang paling saya sukai saja. Jadi dengan itu waktu saya yang lain masih bisa digunakan untuk pay more attention to study (yang jujur, jarang sekali saya lakukan akhir-akhir ini), keep in touch with my friends (dengan semua kegiatan-kegiatan tersebut waktu berkumpul bersama teman-teman saya juga somehow terbengkalai), dan yang pasti saya bisa punya lebih banyak waktu bersama keluarga.

Today is my Papa’s birthday so I stop by to his working place and give him a little cake for celebration. He’s not saying much things, but his smile is enough for me to guess what he really feel. Love ya much, muah! (: